Ez itt a Technolány Projekt honlapja.

Azért hozzuk létre, hogy közvetlenül segíthessünk vele a magyar és szlovén lányoknak és szakképzési intézményeknek, de közvetetten az egész társadalomnak segíteni szeretnénk vele. A 21. századra a tudományos-műszaki-technológiai szakmák jelentősen megváltoznak. Egyre kevesebb helyen van szükség fizikai erőre, viszont egyre inkább rá kell jönnünk, hogy az elméleteket nem csak a fiúk tudják elsajátítani. A jó szakember ismérve leginkább a kitartás, akarat, logikai képességek, odafigyelés és életfogytig tartó tanulni akarás. Ez nem zárja ki a lányokat. Sőt. A hosszú távú munkahelyek egészséges légkörének megteremtéséhez kimondottan szükség van a nemek megoszlására. A férfiak és nők számának egyensúlyban tartására.

Magyarországon nagyon kevés lány merészkedik még mindig ezekhez a szakmákhoz. Mondok néhány példát: automatikai technikus, elektronikai technikus, közlekedésautomatikai technikus, gépgyártás-technológiai technikus, légijármű-szerelő technikus, cnc-programozá, hegesztő, vegyész technikus, gyógyszerkészítmény-gyártó, vegyipari rendszerkezelő. STB.

Eltekintve a bonyolult elnevezésektől, van némi fantáziánk ahhoz, hogy mögéjük lássunk, és értsük, hogy NEM férfi-specifikus munkák ezek.

Projektünk során szeretnénk az érdeklődő lányokat 5 alakalmas személyes pályaorientációs tréningben részesíteni, hogy felkészülten érkezhessenek az iskolába, az interjúra, hogy láthassák, milyen jövő-alternatíváik vannak.

Szeretnénk a közönséget: a családokat, társakat, munkáltatókat, pedagógusokat is közelebb vinni ahhoz a gondolathoz, hogy egy ember életében nem feltétlenül az érettségi megszerzése kell, hogy első helyet foglaljon el, mert az következhet a szakma megszerzése után is. Hogy lányokat foglalkoztatni nem nyűg, nem hiszti, nem gyengeség, hanem egy harmonikusan gondolkodó, kiegyensúlyozott és jó teljesítményű működést ígér. Hogy a lányok, attól még, hogy korábban férfiasnak titulált munkákban is szuperül meg tudják állni a helyüket. Sőt. Még a családot is fogják tudni menedzselni, és a vacsi is ott lehet majd az asztalon, amikor arra kerül a sor.

Röviden: szemléletet szeretnénk változtatni. Eleinte csak picit. Mint amikor a pillangó egy szárnyrebbentéssel elindítja a vízhullámokat. És azok elég messzire el tudnak jutni. És továbbadni az ismeretet másoknak.

Fogunk még kérdőívezni is: szülőket, diákokat, pedagógusokat egyaránt. Mi a véleményük a témáról, mit gondolnak a lányok jövőjéről, hol képzelik el őket és hasonlóak. Az eredmények alapján javaslatot fogunk tenni az intézményeknek arra vonatkozóan, hogy mit tudnának változtatni, ha növelni szeretnék a náluk tanuló lányok számát.

Jó nagy fába vágtuk a fejszénket. Szükségünk van hozzá mindenkire. Ha érdeklődsz, és változást szeretnél, iratkozz fel, kövess minket, és vidd hírét a Technolánynak. Mert szükség van rá a boldog jövőhöz.